Reizen met de Bernina Express

Het is iets wat volledig ten onrechte niet eens altijd genoemd wordt als het om ‘must see’ of ‘must do’ ervaring gaat als je Zwitserland bezoekt, terwijl dit toch eigenlijk wel zou moeten. Want een ritje met de trein die Bernina Express heet, vergeet je de rest van je leven niet meer. Het uitzicht is steeds indrukwekkend en je reist tot een hoogte van ruim 2200 meter in de Bernina Express.

De indrukwekkende treinreis start in de oudste stad van Zwitserland

Kies voor de Bernina in optima forma en start de treinreis in Chur, de oudste stad van Zwitserland. Aanvankelijk volg je dan de Albula spoorlijn, een van de mooiste spoorlijnen ter wereld. Niet voor niets kreeg deze lijn een notering op de Werelderfgoedlijst. De Albula spoorlijn gaat van Chur naar Thusis, waarna je de lijn Achter-Rijn neemt zo het dal van de Albula rivier in. Bruggen en tunnels genoeg in elk geval, zo merk je als je in de Bernina Express plaats hebt genomen. Vervolgens doe je met de trein Landwasser aan, waar een bocht van 45 graden gemaakt wordt.

Via dertien tunnels en meer dan vijftig viaducten en bruggen

De Bernina Express en de Bernina spoorlijn gaat vervolgens door dertien tunnels en meer dan 50 viaducten en bruggen. De Bernina Express brengt je uiteindelijk in Tirano. Onderweg zie je het Bernina Massief en bereik je met de trein een hoogte van 2253 meter. Ondertussen heb je uitzicht op het hoogste punt van de Oostenrijkse Alpen, gelegen ruim boven de vierduizend meter. De Bernina Express geldt als het hoogst gelegen, grensoverschrijdende treintraject van Europa. Bovendien is het eveneens de hoogste spoorlijn van Zwitserland.

De adembenemende Montebello Kurve vergeet jij je leven lang niet meer

Het absolute hoogtepunt wacht je in de Montebello Kurve, daar maakt de Bernina Express namelijk een bocht van 180 graden, dat met een minimale radius van slechts 45 meter. Het biedt jou als inzittende van de trein een werkelijk adembenemend uitzicht over de Morteratschgletsjer. Vervolgens krijg je bij Alp Grum de gelegenheid om foto’s te maken en volgt de afdaling naar Tirano. Om die afdaling mogelijk te maken is een spiraal viaduct aangelegd, bij Brusio. Je daalt in de Bernina Express in een cirkelvormige boog, iets dat ook al heel bijzonder is en iets dat je nooit eerder meegemaakt hebt. Deze viaduct wordt overigens gezien als het boegbeeld van de spoorlijn.

Het laatste gedeelte loopt via de openbare weg; auto’s geven de Bernina Express voorrang

Bijzonder is ook het laatste deel van de reis. Je gaat dan voor een deel over de weg. De auto’s geven de trein voorrang, die vanwege ruimtegebrek ook alleen via de weg naar het station van Tirano kan. Tirano ligt op 3 kilometer van de Zwitserse grens. Eenmaal in Tirano kun je nog kiezen voor een toeristische busreis naar Lugano. Je kunt ook een andere trein nemen, een regionale trein die je vervolgens afzet op het station van Milaan. Het hoogtepunt heb je dan echter al achter de rug. Dus eerst even bijkomen.

Bekijk hier de mooiste treinreizen van Europa.

Geef een reactie